Huoltajille

Mitä on partio?

Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partiota monipuolisempaa harrastusta saa hakea.

Meidän lippukuntamme nimi on Helsingin Erä-Leijonat. Lippukuntamme kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisiin (piiri) ja piiri kuuluu Suomen Partiolaisiin (keskusjärjestö). Keskusjärjestö kuuluu myös maailmanjärjestöihin, jotka ovat WAGGGS ja WOSM. Lippukunnan toiminta jakautuu ikäkausien mukaisiin toimintaryhmiin.

Viikkotoiminta

Partion ydintä ovat viikoittaiset kokoukset. Kokoukset ovat omalla kololla tai sen lähiympäristössä. Viikkotoiminnassa toimintaan oman ikäkauden mukaisessa ryhmässä. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista – ja samalla pidetään hauskaa! Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.

Viikkoitoimintaa järjestää lippukunnan johtajat. Johtajat ovat vapaaehtoisia, jotka harrastavat partiota samalla lailla kuin lapset ja nuoret, jäsenmaksuja myöden. Ryhmien johtajana voi toimia nuori samoaja aikuisen tuella taikka vaeltaja tai aikuinen.

Liittyminen ja jäsenmaksu

Partioon pääset liittymään täyttämällä jäsenhakemuksen.

Partion jäsenmaksu koostuu lippukunnan, piirin ja Suomen partiolaisten jäsenmaksuista. Jäsenmaksusta voi hakea vapautusta. Lisää tietoa löytyy Suomen partiolaisten sivulta.

Retkillä, leireillä ja tapahtumilla on myös osallistumismaksut. Helsingin Erä-Leijonien omiin tapahtumiin voi hakea osallistumismaksuvapautusta. Muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin on omat mahdolliset maksuvapautukset sekä perumisehdot.

Partiohuivi ja -merkit

Partiossa symboliikka näkyy konkreettisimmin partiohuvina, mikä on aina kokouksessa kaulassa.

Sudenpennuilla on oma collge-partiopaita ja seikkilaijat sekä sitä vanhemmat käyttävät sinistä partiopaitaa. Partiomerkkien sijoittelusta löytyy ohjeet Suomen Partiolaisten sivuilta.

Suoritusmerkit ja lippukunnan oman hihamerkin saa lippukunnalta. Muut merkit ostetaan Scandinavian Outdoorstoresta.

Retket ja leirit

Lippukunta järjestää yleensä yhden retken keväisin ja yhden retken syksyisin. Ryhmät voivat järjestää myös omia retkiä. Retkistä ilmoitetaan jäsenien huoltajille sähköpostitse. Yleensä joka kesä on kesäleiri, olisi se sitten piirileiri, finjamboree tai ihan oma lippukuntaleiri.

Lippukunnallemme on osallistumis- ja peruutusehdot omiin tapahtumiin.

Retki- ja leiritoiminta tuo partion viikkotoimintaan paljon lisää, joten näitä ei kannata ohittaa. Retkillä ja leireillä pääsee tekemään sellaista, mitä viikkotoiminnassa ei voi tehdä ja toteuttaa.

Mitä retkelle tai leirille tarvitsee mukaan?

Erillinen retken/leirin pakkauslista löytyy PDF-tiedostona. Listassa on kerrottu yleisimmät varusteet, mutta riippuen retkestä, joitain asioita voi tulla lisää, tai niitä voi jäädä pois. Tarkistathan retki-/leirikirjeestä, että kaikki tarvittava tulee mukaan.

Varusteet kannattaa pakata partiolaisen kanssa yhdessä, jotta hänellä olisi edes jonkinlainen käsitys, mitä on mukana ja missä mitäkin on. Vaatteet kannattaa pakata vesitiiviisti esim. muovipusseihin. Pelkkä rinkan sadesuoja ei suojaa vaatteita kosteudelta. Kaikki varusteet pitää myös nimikoida. 

Vaatteiden määrä riippuu osallistujasta itsestään; jotkut tarvitsevat useammat varahanskat kuin toiset. Paras tapa pukeutua on kerrospukeutuminen. Alla olevassa kaaviossa on avattu kerrospukeutumista.

Varusteita ei kannata heti ostaa uutena. Varusteita voi lainata sukulaisilta ja ystäviltä. Facebookissa on Partiokirpputori-ryhmä sekä erilaisia vaellus- ja retkeilyvarusteiden myyntiryhmiä.

Tapahtumat ja partiotaitokisat

Ryhmämme osallistuvat myös mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tapahtumiin ja myös partiotaitokisoihin. Erilaisia tapahtumia voi olla:

  • SuperSupe (sudenpennut)
  • SePeLi - SeikkailijaPeLi(seikkailijat)
  • KITT - Koko Ikäkauden TarpojaTapaaminen (tarpojat)
  • Chilli (samoajat)

Partiotaitoja pääsee testaamaan partiotaitokisoissa. Partiotaitokisoja järjestetään kaikille ikäkausille, mutta vanhemmille ikäkausille on huomattavasti enemmän kisoja.